Κυριακή

Ταξίδι στον χρόνο: Ελληνικά περιοδικά για console games

Τι ωραίες εποχές την δεκαετία του ’90 που πήγαινα στην κυρα-Κούλα την περιπτερού και χάζευα ολόκληρο σταντ με περιοδικά για βιντεοπαιχνίδια μέχρι να αποφασίσω που θα πάει το χαρτζιλίκι μου! Δε λέω, καλό και άγιο το internet, αλλά δεν συγκρίνονται με τις 50 σελίδες γυαλιστερό χαρτί για διάβασμα χωρίς τον κίνδυνο η μυωπία να ξεπεράσει σε αριθμό τα δάχτυλα ενός χεριού μιας χελώνας νίντζα. Η ιστορία του ειδικού τύπου για ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι πλούσια και βοήθησε στην γενικότερη εξάπλωση της βιομηχανίας στη χώρα. Μπορεί αρκετά από τα περιοδικά που ακολουθούν να ήταν μεταφράσεις ξένων εντύπων αλλά σε μια εποχή που ο Έλληνας gamer είχε μηδαμινές πηγές πληροφόρησης, βοήθησαν στην ενημέρωση και «εκπαίδευση» πολλών από εμάς. Ας γυρίσουμε, λοιπόν πίσω το χρόνο σε μια αναδρομή στην ιστορία και να δούμε τα σημαντικότερα από τα περιοδικά για console video games που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας.
Gamer 
Το περιοδικό Gamer ήταν το πρώτο έντυπο που ασχολούνταν αποκλειστικά με τα video games στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησε το 1993 ως ένθετο του περιοδικού USER. Κάλυπτε μηχανήματα όπως Super NES, Mega Drive, Game Boy και Game Gear με news, previews, reviews, cheats και γενικά ήταν ένα πλήρες περιεχομένου ένθετο έντυπο για την εποχή του.

GamePro 
Το πρώτο περιοδικό για video games που είχε στο εξώφυλλο του τιμή και barcode (λέμε τώρα) ήταν το περιοδικό GamePro το 1995. Με την συνταγή (και την ύλη) του αντίστοιχου ξένου κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά του χώρου αφού κυκλοφόρησε για 12 συναπτά έτη. Στα πρώτα χρόνια αποτελούταν σχεδόν αποκλειστικά από μεταφρασμένα κείμενα αλλά μετέπειτα απέκτησε δικό του χαρακτήρα και δικούς του συντάκτες. Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα με αλλαγές εκδοτικών οίκων, συντακτών, περιεχομένου κ.λ.π. μας αποχαιρέτισε το 2007 με το τελευταίο του τεύχος έχοντας καλύψει σχεδόν τρεις γενιές κονσολών.

Games 
Το 1997 μέσα στην τρέλα από το άνοιγμα της αγοράς από το Playstation κυκλοφορεί το περιοδικό Games. Το έντυπο ήταν κατά κάποιο τρόπο η εξέλιξη των ολιγοσέλιδων αφιερωμάτων του περιοδικού Αλμανάκο στα βιντεοπαιχνίδια, αφού και τα δύο έντυπα άνηκαν στον ίδιο εκδοτικό οίκο. Το περιοδικό ήταν τόσο δημοφιλές που είχε δική του εκπομπή για βιντεοπαιχνίδια στο Mad TV (Mad Games) αφιερωμένη στο PlayStation, και είχε διοργανώσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στα games με τον τίτλο Games Festival. Το Games ήταν, μαζί με το GamePro, τα δημοφιλέστερα ελληνικά έντυπα για video games της χώρας, με φανατικούς αναγνώστες. Μετά από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο περίπτερο της γειτονιάς μας, το Games έκλεισε με το τελευταίο τεύχος να κυκλοφορεί στις αρχές του 2010.

Pixel N.G.
Το 1996, γράφονται οι τίτλοι τέλους για το «παραδοσιακό» Pixel, το οποίο κλείνει μια μακρά και επιτυχημένη περίοδο στον χώρο των υπολογιστών. Το 1997 αποφασίζεται η επανακυκλοφορία του περιοδικού σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας και έτσι εγένετο Pixel Next Generation, ένα περιοδικό αποκλειστικά για console games. Το εγχείρημα δεν κράτησε πολύ, καθώς το περιοδικό πλέον στόχευε σε διαφορετικό κοινό από αυτό που άφησε πίσω του με τους home computers και έτσι το Game Over ήταν αναπόφευκτο για δεύτερη φορά παρά την ποιότητα και τις δυνατότητες του εντύπου.

PlayStation Magazine
Με την απόλυτα επιτυχημένη πορεία του Playstation παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα δεν θα αργούσε να έρθει και το επίσημο περιοδικό της κονσόλας. Το έντυπο κυκλοφόρησε το 1997 και μας συντρόφευε για αρκετά χρόνια μέχρι και την έλευση του OPS2 Magazine. Ήταν μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού με το απαραίτητο συνοδευτικό demo CD σε κάθε τεύχος.

Sega Power
Κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η… Sega. Το Saturn δεν τα πήγαινε και πολύ καλά από πλευράς πωλήσεων, αλλά αφού οι “πλεϋστεϊσιονάδες” (όπως έλεγε γνωστό περιοδικό τότε!) είχαν δικό τους περιοδικό, οι Sega fans δεν θα έμεναν έτσι. Το Sega Power κυκλοφόρησε το 1997 και ασχολούταν κυρίως με παιχνίδια του Saturn αλλά είχε και κάτι ψιλά από Mega Drive και Game Gear συν ένα demo CD για Saturn σε κάθε τεύχος. Ήταν και αυτό μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού εντύπου (Saturn Power) και δυστυχώς είχε την τύχη της κονσόλας που εκπροσωπούσε, με ελάχιστα τεύχη να κυκλοφορούν.

Nintendo World
Και να τι έλειπε για να συμπληρωθεί η 32/64μπιτη γενιά! Το Nintendo World κυκλοφόρησε το 1998 και ασχολούναν με παιχνίδια του Ν64, λίγες σελίδες αφιερωμένες στο «με το ένα χειριστήριο στον τάφο» Super NES και ακόμα πιο λίγες στο «περιμένω να βγουν τα Pokemon για να κάνω δυναμικό comeback» GameBoy. Μια ακόμα μετάφραση στα ελληνικά έντυπα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έλειπε η ποιότητα.

PlayStation Tips
Το 1998, ενώ το Playstation ήταν στον κολοφώνα της δόξας, του απέκτησε και ξεχωριστό περιοδικό για walkthroughs και cheats. Το ότι ήταν μετάφραση του αντίστοιχου Αγγλικού και το ότι περιείχε demo CD είναι δεδομένα!

Play
Το 2000 και ενώ η βιομηχανία βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο καθώς ετοιμαζόταν να μπει για τα καλά στη νέα γενιά κονσολών, με το Dreamcast να κυκλοφορεί περίπου ένα χρόνο στα μέρη μας και το PS2 να απέχει δυο-τρεις μήνες από το launch, κυκλοφορεί το περιοδικό Play. Στόχευε σε διευρυμένο κοινό προσπαθώντας να ικανοποιήσει console και PC gamers. Ήταν αρκετά περιεκτικό και μας ερχόταν με συνοδευτικό CD (με demo για PC). Δυστυχώς όμως, η κυκλοφορία του διακόπηκε μετά από λίγα τεύχη.

PS2 magazine
Το 2001 και αφού το PS2 είχε περίπου ένα χρόνο στην χώρα μας χωρίς επίσημο έντυπο, κυκλοφορεί το ανεπίσημο PS2 magazine προσπαθώντας να καλύψει το κενό. Το περιοδικό συνοδευόταν από DVD με βίντεο νέων παιχνιδιών του PS2.

PS tips
Αναβιώνοντας στιγμές της προηγούμενης γενιάς κυκλοφορεί σχεδόν ταυτόχρονα με το PS2 magazine το PS tips. Το περιοδικό ήταν διμηνιαίο και περιείχε walkthroughs και cheats για τις κονσόλες Playstation (PSone, PS2).

PlayStation 2 Official Magazine
Το 2003 έρχεται στην Ελλάδα το επίσημο περιοδικό του PS2 όπως πρέπει… Με τις μεταφράσεις του και το demo DVD δηλαδή! Κυκλοφορούσε μέχρι να έρθει ο διάδοχος του και να το ενσωματώσει στην ύλη του.

PlayOn!
Η απόπειρα του εκδοτικού οίκου που μας έδωσε το Pixel να ξαναμπεί στον χώρο των περιοδικών για console video games γίνεται με το PlayOn! το 2005. Το έντυπο κυκλοφόρησε στην ανατολή της τωρινής γενιάς μηχανημάτων κοντά στο launch του Xbox 360 αλλά κάλυπτε κυρίως παιχνίδια της προηγούμενης. Παρά την ποιότητα του εντύπου, το μεράκι και την όρεξη των συντακτών, κυκλοφόρησαν μόλις έξι τεύχη αφήνοντάς μας με την χαρά…

Next Magazine
Αρκετά από τα έντυπα που ασχολήθηκαν με τα βιντεοπαιχνίδια κυκλοφόρησαν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά το Next Magazine το παράκανε! Με ημερομηνία πρώτου τεύχους τον Νοέμβριο του 2010 και με το τελευταίο τεύχος του Games να είναι ακόμα ζεστό, ήρθε, είδε και την έκανε νωρίς νωρίς πριν καν κυκλοφορήσει δεύτερο τεύχος! Με πιο lifestyle-gadget χαρακτήρα από τα multiplatform έντυπα που διαδέχθηκε και προσπαθώντας να προσελκύσει πιο διευρυμένο κοινό, το μόνο που μπορούμε να πούμε για την πορεία του είναι… WTF?!

PlayStation Official Magazine
Και ερχόμαστε στο μοναδικό ελληνικό περιοδικό που θα βρείτε αν πάτε σήμερα στο περίπτερο (για αύριο δεν ξέρω). Το Official Playstation Magazine μας ήρθε το 2008 απευθυνόμενο σε κατόχους Playstation (PS3, PSP και μια τζούρα PS2). Είναι ως επί το πλείστον μετάφραση του αγγλικού και εννοείται ότι έχει demo Blu-Ray!

Και ερωτώ αγαπητοί, συναγωνιστές gamers: Ποιος ψέκασε; Ποια επιδημία έπεσε πάνω στα περιοδικά; Ποιος πήγε και άπλωσε τα ρούχα στη ταράτσα; H νέα γενιά gamers απαξιώνει τόσο πολύ τα έντυπα για χάρη του διαδικτύου που αυτά σταματούν να κυκλοφορούν; Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι θα λέγαμε όχι σε ένα καλογραμμένο και φθηνό περιοδικό για το αγαπημένο μας χόμπι. Τότε γιατί τέτοιο θανατικό; Τα ελληνικά έντυπα ακολουθούν απλώς τα αντίστοιχα ξένα, και μειώνονται ή μήπως η ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή που καθιστά απαγορευτική την έκδοση τους; Μήπως είμαι παλιομοδίτης, συντηρούκλα και οπισθοδρομικός που ζητάω εν έτη 2011 ενημέρωση - και - από περιοδικό αντί να αναπαυθώ - μόνο - στις ανέσεις του internet; Η συνύπαρξη αυτών των δύο είναι αδύνατη ή μήπως υπάρχει μια μέση λύση; Πολλά ερωτήματα, που δεν βρίσκω απάντηση. Αλλά τι να σου κάνει, ένα μυαλό κι αυτό καμμένο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: